Главная Украина Імпорт пального з ЄС потроївся – Мінекономіки
Украина - 15.05.2022

Імпорт пального з ЄС потроївся – Мінекономіки

Україні за допомогою західних партнерів вдалося суттєво наростити імпорт пального з країн ЄС, унаслідок в травні країна отримає 350 тис. тонн палива за абсолютно новими логістичними маршрутами, йдеться в повідомленні Мінекономіки на його сайті.

"У березні-квітні 2022 року були введені заходи, що дозволили збільшити добовий обсяг ввезення палива з ЄС з 4 тис. тонн до 12 тис. тонн на добу", – зазначило відомство.

Серед вжитих заходів, що забезпечили таке зростання, Мінекономіки назвало скасування дозволу на в'їзд автоцистерн для доставки палива в Україну, забезпечення можливості приймати паливо в портах Дунаю, коригування механізму цінового регулювання вартості пального і позачергове оформлення палива на кордонах з боку митниці та прикордонної служби.

"Завдяки цьому залізницею почали завозити в Україну вп’ятеро більше пального. У березні завезли 35 тис.тонн, у травні очікуємо 180 тис. тонн. Автомобільне завезення зросло в 15 разів – з 5 тис.до 85 тис. тонн. Річковий транспорт тепер перевозить в п'ять разів більше пального порівняно з березнем – з 4 до 22 тис.тонн", – наводяться в повідомленні слова першого віцепрем'єра – міністра економіки Юлії Свириденко.

Як зазначило Мінекономіки, також є домовленість про початок реверсу пального трубним транспортом з Угорщини: Україна отримала підтвердження на імпорт 35 тис.тонн на місяць, з потенційним збільшенням до 50 тис. тонн.

Крім того на митниці запустили окрему зелену смугу для бензовозів з Польщі, що дасть змогу потенційно збільшити пропуск з 110 до 200 одиниць на добу.

"Сьогодні весь обсяг імпорту можна направити на внутрішнє споживання. Нарощування запасів потребує більше часу. Щоб зникли черги і дефіцит, запасів пального на АЗС потрібно мінімум на 15 днів", – зазначило Міністерство.

Серед завдань на найближчий час воно назвало отримання згоди країн ЄС на гарантоване прийняття їх портами танкерів з пальним для українського ринку; вилучення російського і білоруського палива, завезеного до вторгнення Росії і тепер заарештованого, завантаження дизелем трубопроводу з Угорщини і здійснення системних закупівель національним оператором НАК "Нафтогаз України".

"За уточненим прогнозом у травні очікується споживання 300 тис.тонн дизеля і 120 тис. тонн бензину. Такий обсяг імпорту вже законтрактований українськими мережами", – наголошується в повідомленні.

Водночас Свириденко заявила, що спроби продажу пального за цінами, вище гранично допустимих – 60, 65 і навіть 70 грн за літр – будуть розцінюватися "як мародерство". "Уряд надав повноваження обласним військовим адміністраціям здійснювати контроль над встановленням цін. Будемо жорстко реагувати на подібні факти відповідно до вимог воєнного часу", — наголосила перший віцепрем'єр.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт «єВідновлення»

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення…